Χαιρετισμός Χριστόδουλου Γ. Βασιλειάδη στη διάλεξη «Λάθη και παραλείψεις στην εμβληματική “9η Ιουλίου του 1821…” του Βασίλη Μιχαηλίδη και η ιαματική παρουσία της χειρόγραφης παράδοσης»

Πατριώτισσες και Πατριώτες

Μ’ όλη την απεραντοσύνη αυτών των λέξεων, σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας, στη δεύτερη από τη σειρά διαλέξεων με θέμα την Κύπρο και το 1821. Πραγματοποιείται ως μέρος των εορτασμών για την Εθνική μας Παλιγγενεσία από την ομάδα «Ηχώ της Κύπρου 1821 – 2021» που συστάθηκε από τη δικηγορική μας εταιρεία Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης και ΣΙΑ ΔΕΠΕ εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της συμβολής της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, όσο και στην ανάδειξη της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Επίσης αφορμή για εθνική ανασυγκρότηση και επαναπροσδιορισμό της πορείας μας και της ιστορικής μας συνέχειας, επίσης αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς που έχυσαν το αίμα τους στον βωμό της ελευθερίας του Έθνους.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε, οι οποίες δεν μας επιτρέπουν να ανταμώσουμε όλοι μαζί και να τιμήσουμε όπως θα άρμοζε το μεγάλο αυτό γεγονός, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να τιμήσουμε τα 200χρονα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας με κάθε τρόπο, όπως ακριβώς ταιριάζει στην ιστορική μας συνείδηση. Γι’ αυτό και βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να πάμε ενάντια στη λήθη και να καταστήσουμε τον εαυτό μας «όλβιο», όπως ο Ευριπίδης χαρακτήρισε όσους γνωρίζουν Ιστορία.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, η «Ηχώ της Κύπρου 1821 – 2021» ετοιμάζει αρκετά ενδιαφέροντα σε συνεργασία με σημαντικούς εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της Κύπρου και της Ελλάδας για τη διεξαγωγή διαφόρων εκδηλώσεων, διαλέξεων, συνεδρίων και εκδόσεων.

Πέρα από τη σημερινή διάλεξη, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Δήμαρχο Λευκονοίκου, κυρία Ζήνα Λυσάνδρου – Παναγίδη, η αγαστή συνεργασία με σημαντικούς παράγοντες όπως η Κυπριακή Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών, η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, ο Δήμος Λαπήθου και άλλοι θα συντελέσει στην καθολική ανάδειξη της εθνικής μας επετείου και στο να τιμήσουμε τη μέγιστη ιστορική στιγμή του ελληνικού έθνους με την έμφαση που της αξίζει.

Η σημερινή μας διάλεξη αφορά τον ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής μας συνείδησης: το εμβληματικό έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη, την 9η Ιουλίου, μέσα από τους στίχους της οποίας αναβιώνουν μπροστά μας το Ανάστημα και η Αξιοπρέπεια των φάρων της Κύπρου, που με το αίμα τους και τον άφθαστο ηρωισμό τους, «μπήκανε στη φωτιά, έγιναν Ήλιος».

Μαζί μας σήμερα έχουμε τον διακεκριμένο ερευνητή, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας και μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κύριο Κυριάκο Ιωάννου, ο οποίος, πολυγραφότατος καθώς είναι, έχει αφιερώσει σωρεία ερευνών στο εμβληματικό αυτό έργο και έχει δημοσιεύσει βιβλία, τα οποία διαλευκάνουν εκδοτικά προβλήματα και ανακρίβειες, οι οποίες έχουν αναπαραχθεί μέσα στον χρόνο. Τον ευχαριστώ που είναι σήμερα μαζί μας τόσο τον ίδιο όσο και τη σεβαστή κυρία Ζήνα Λυσάνδρου – Παναγίδη, τη δυναμική μπροστάρισσα του αγώνα για τη διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων χωριών μας.

Εύχομαι τόσο η σειρά διαλέξεων όσο και οι υπόλοιπες δράσεις της ομάδας «Ηχώ της Κύπρου 1821 – 2021» να θέσουν με γόνιμο και σαφή τρόπο όλα όσα θα μας βοηθήσουν να τοποθετήσουμε ξανά την Ιστορία μας στο βάθρο που της αξίζει και να καταστήσουμε το μεγαλείο του Έπους του 1821 και των Κυπρίων Αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας ζωντανό οδηγητή μας.

Παραδίδω τη σκυτάλη στη Δήμαρχο Ζήνα Λυσάνδρου – Παναγίδη. Κλείνω το καλωσόρισμά μου με τους πιο σημαντικούς στίχους της 9ης Ιουλίου

«Δεν θέλω, Κκιόρογλου, εγιώ να φύω που την Χώραν,

γιατί αν φύω, το κακόν εν’ να γινή περίτου.

Θέλω να μείνω, Κκιόρ-ογλου, τζι ας πα’ να με σκοτώσουν,

ας με σκοτώσουσιν εμέν τζι οι άλλοι να γλυτώσουν.

Δεν φεύκω, Κκιόρογλου, γιατί, αν φύω, ο φευκός μου

εν’ να γενή θανατικόν εις τους Ρωμιούς του τόπου.

Να βάλω την συρτοθηλειάν εις τον λαιμόν του κόσμου;

Παρά το γαίμαν τους πολλούς εν’ κάλλιον του πισκόπου»

Στίχοι που αποδεικνύουν περίτρανα το φωτεινό ανάστημα των προγόνων μας, που αποδεικνύουν τη συνέχεια του «Μολών Λαβέ» του Λεωνίδα, του «Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε στις δικές μου προθέσεις είναι ούτε σε κανενός άλλου απ’ όσους κατοικούν σ’ αυτή, γιατί όλοι με κοινή απόφαση με τη δική μας αβίαστη θέληση θα πεθάνουμε και δε θα υπολογίσουμε τη ζωή μας» του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του «Αν βγω θα βγω πυροβολώντας» του Κυριάκου Μάτση και του «Είμαι περήφανη για τον γιο μου. Κάλλιο μια φούχτα τιμημένη στάχτη, παρά γονατισμένος ο λεβέντης μου. Χαλάλι για την πατρίδα. Κι εγώ στη θέση του το ίδιο θα έκανα» της Αντωνούς Αυξεντίου, μητέρας του Σταυραετού του Μαχαιρά.

Σας ευχαριστώ πολύ. Ζήτω η 25η Μαρτίου!

Διαβάστε επίσης:

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκονοίκου, κυρίας Ζήνας Λυσάνδρου – Παναγίδη στη διάλεξη «Λάθη και παραλείψεις στην εμβληματική “9η Ιουλίου του 1821…” του Βασίλη Μιχαηλίδη και η ιαματική παρουσία της χειρόγραφης παράδοσης»

Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο «φύλακας άγγελος της κοινότητάς του»*

Η Ρωμιοσύνη του Βασίλη Μιχαηλίδη ως εθνική έκφραση

Η 9η Ιουλίου 1821 και ο Αδάμος Χριστοφόρου Γαλανός