Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκονοίκου, κυρίας Ζήνας Λυσάνδρου – Παναγίδη στη διάλεξη «Λάθη και παραλείψεις στην εμβληματική “9η Ιουλίου του 1821…” του Βασίλη Μιχαηλίδη και η ιαματική παρουσία της χειρόγραφης παράδοσης»

Διαδικτυακοί φίλοι και φίλες,

Καλή σας μέρα. Εύχομαι να είστε όλοι υγιείς, χαρούμενοι και δημιουργικοί και να απολαύσετε τη σημερινή διάλεξη του ρέκτη και οτρηρού ερευνητή φιλολόγου, Δρος Κυριάκου Ιωάννου, τον οποίο ευχαριστώ από καρδιάς για την αποδοχή της πρότασής μου να είναι ο ομιλητής στη σημερινή μας διάλεξη.

Χάριτας χρωστώ, «χάριν οφείλειν», στον αγαπητό κύριο Χριστόδουλο Βασιλειάδη, τον εξαίρετο, φιλίστορα νομικό, ο οποίος εμφορείται από μεγάλη αγάπη για το Έθνος μας, την Ιστορία και τις παραδόσεις του. Μέσα στο πλαίσιο των φιλολογικών και ιστορικών του αναζητήσεων, ίδρυσε την Ομάδα «Ηχώ της Κύπρου 1821-2021», μια πρωτοβουλία του Τμήματος Ιστορίας και Τέχνης του γραφείου του. Πώς μπορούσα να αρνηθώ μια πρότασή του να συμμετάσχουμε κι εμείς σε αυτό το πανεθνικό εγερτήριο για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, να αναδείξουμε και τη συμβολή της μικρής μας Κύπρου σε αυτό τον τιτάνιο αγώνα του Ελληνισμού κατά των βαρβάρων;

Το Λευκόνοικο σεμνύνεται ότι γέννησε τον Εθνικό Ποιητή της Κύπρου, έναν μέγιστο ποιητή, εφάμιλλο του Σολωμού, του Κάλβου και του Βαλαωρίτη. Ο Βασίλης Μιχαηλίδης ύμνησε όσο λίγοι τον μεγαλειώδη ξεσηκωμό των προγόνων μας. Γι’ αυτό και το Ημερολόγιό μας για το 2021 είναι αφιερωμένο σε αυτόν τον αγώνα μέσα στην ποίησή του.

Εμείς στο Λευκόνοικο αισθανόμαστε περήφανοι για τον Βασίλη Μιχαηλίδη. Μεγαλώσαμε με την ποίησή του. Σε όλες τις γιορτές μας απαγγέλλαμε ποιήματά του εξ απαλών ονύχων, κυρίως την εμβληματική «9η Ιουλίου». Οι γιαγιάδες κι οι προγιαγιάδες μας απάγγελλαν στίχους του στα παιδιά και τα εγγόνια τους τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, τότε που δεν υπήρχε τηλεόραση να τα απασχολεί.

Στο ντοκιμαντέρ μας «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΝ…της Μεσαρκάς καμάριν» το 2017, η μακαριστή Παναγιώτα Κλόκκου-Χατζηκακού στα 94 της χρόνια μας απάγγειλε από στήθους όλη σχεδόν τη «Χιώτισσα ». Μα και σε όλη την Κύπρο έχουμε μαρτυρίες ότι γυναίκες και άνδρες απάγγελλαν στίχους του μεγάλου ποιητή μας, κυρίως στη Λεμεσό, που ήταν η «θεά πόλις» του και στα χωριά της επαρχίας, σύμφωνα με μια μαρτυρία του αγαπημένου λογοτέχνη κ. Γεώργιου Πετούση ο οποίος μας είπε για τις γιαγιάδες του που απάγγελλαν στίχους του Λευκονοικιάτη ποιητή. Μα και η δημοσιογράφος κ. Στέφανη Φλωρίδου, προχθές στον τηλεοπτικό σταθμό Κάπιταλ της Λεμεσού, μας είπε ότι η γιαγιά της τής διάβαζε στίχους του Βασίλη Μιχαηλίδη, όταν ήταν μικρή.

Η δημοφιλία του Βασίλη Μιχαηλίδη, και κυρίως της «9ης Ιουλίου» είναι αδιαμφισβήτητη. Ποιος δεν έχει πιάσει τον εαυτό του να υποτονθορύζει, να ψιθυρίζει στίχους του; Ποιος δεν ένιωσε το ρίγος της εθνικής περηφάνειας, απαγγέλλοντάς τους; Ποιος δεν θέλκτηκε από την ομορφιά τους;

Κλείνοντας, ευχαριστώ όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας για να παρακολουθήσετε αυτή τη διάλεξη, καθώς και την κ. Ηλιάνα Κουλαφέτη από την Ηχώ της Κύπρου 1821-2021 για τη συνεργασία μας.

Καλή κι ευλογημένη νέα χρονιά, με υγεία, δύναμη και προσευχή. Ο Θεός της αγάπης θα μας βοηθήσει και σε αυτή τη δοκιμασία.

Είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσετε τη διάλεξη του Δρος Κυριάκου Ιωάννου!

Σας αφήνω στη μαγεία του λόγου του.

Διαβάστε επίσης:

Χαιρετισμός Χριστόδουλου Γ. Βασιλειάδη στη διάλεξη «Λάθη και παραλείψεις στην εμβληματική “9η Ιουλίου του 1821…” του Βασίλη Μιχαηλίδη και η ιαματική παρουσία της χειρόγραφης παράδοσης»

Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο «φύλακας άγγελος της κοινότητάς του»*

Η Ρωμιοσύνη του Βασίλη Μιχαηλίδη ως εθνική έκφραση

Η 9η Ιουλίου 1821 και ο Αδάμος Χριστοφόρου Γαλανός