«Η Κυπριακή Έκθεσις εν Αθήναι», Φωνή της Κύπρου, έτος ΙΕ’ (Κ’), αρ. 741 (1050), 4 Μαΐου 1901, σ. 3

Κατηγορία: Εφημερίδες

Επίπεδο περιγραφής: Εβδομαδιαία εφημερίδα

Φορέας: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Διαστάσεις: n/a

Τρέχουσα τοποθεσία: Κύπρος

Χώρα προέλευσης: Κύπρος

Γλώσσα: Ελληνικά

Χρονολογία: 1901

Είδος: Άρθρο

Τίτλος: «Η Κυπριακή Έκθεσις εν Αθήναις. Η έναρξις. Οι εκφωνηθέντες λόγοι.-Η υποδοχή των Κυπρίων.-Τα εκθέματα.» (ημέτερου ανταποκριτού.).

Συγγραφέας: n/a

Μέγεθος και υπόστρωμα αρχείου: 7 σελίδες (το αρχείο περιλαμβάνει ολόκληρη την εφημερίδα και κατόπιν το σχετικό άρθρο σε μεγέθυνση).

Παραπομπή: «Η Κυπριακή Έκθεσις εν Αθήναι», Φωνή της Κύπρου, έτος ΙΕ’ (Κ’), αρ. 741 (1050), 4 Μαΐου 1901, σ. 3, Ψηφιακό Αρχείο «Κύπρος και 1821», www.cyprusgreece2021.com, https://cyprusgreece2021.com/arxeio/kipriaki-ekthesis-en-athinai-foni-tis-kiprou/ [προσπελάστηκε March 31, 2023]

Περιγραφή: Το άρθρο αναφέρεται με λεπτομέρεια στα εγκαίνια της Κυπριακής Έκθεσης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου στο Ζάππειο. Μεταξύ άλλων, ο ανταποκριτής της εφημερίδας, αφού αναφέρει με λεπτομέρεια τα εκθέματα, αφιερώνει μία παράγραφο στην έκθεση της προτομής του Αρχ. Κυπριανού, η οποία φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Γεώργιου Φραγκούδη από τον γλύπτη Γεώργιο Μπονάνο το 1901. Η προτομή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Έκθεση του Ζαππείου, προτού έρθει Κύπρο, όπου παρέμεινε για 8 χρόνια φυλαγμένη και τέθηκε για πρώτη φορά σε δημόσια θέα το 1909. Η συγκεκριμένη προτομή είναι το πρώτο μνημείο της Κύπρου σε δημόσιο χώρο.