Ποιοι είμαστε

Η «Ηχώ της Κύπρου 1821 – 2021» συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής έρευνας και συγγραφής του τμήματος Ιστορίας και Τέχνης της δικηγορικής μας εταιρείας «Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ».

Στοχεύουμε τόσο στην ανάδειξη της συμβολής της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, όσο και στην ανάδειξη της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 ως αφορμή για εθνική ανασυγκρότηση και επαναπροσδιορισμό της πορείας μας και της ιστορικής μας συνέχειας καθώς και απότιση φόρου τιμής σε αυτούς που έχυσαν το αίμα τους στον βωμό της ελευθερίας του Έθνους.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινώντας από τα προεόρτια της 25ης Μαρτίου 2020 και με αποκορύφωμα τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου 2021, όπου συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από τον Αγώνα του ’21, το δικηγορικό γραφείο Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ σε συνεργασία με επιστημονικούς, ερευνητικούς, πανεπιστημιακούς και πολιτιστικούς φορείς, προγραμματίζει μία σειρά από εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκδόσεις, συνέδρια, συναυλίες καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Απώτερος στόχος αποτελεί η εις βάθος κατανόηση ότι το 1821 δεν αποτελεί απλώς μία σημαντική χρονολογία στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία, αλλά το ορόσημο της εθνικής μας συνείδησης. Το απάγκιο στο οποίο θα εγκύψουν των Ελλήνων οι κοινότητες για να φτιάξουν ακόμη μια φορά ένα άλλο γαλαξία. Εκεί, όπου το κοινό παρελθόν θα ορίζει το κοινό μέλλον και το όραμα του Μακρυγιάννη για συλλογικότητα θα αντηχεί ως οδοδείκτης και ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειάς μας:

«Ένα πράμα μόνον με παρακίνησε κι εμένα να γράψω ότι τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ» ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί».

Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης, Δικηγόρος


Με το πέρας του χρόνου η ομάδα Ηχώ της Κύπρου 1821-2021, αποφάσισε όπως συνεχίσει τη δράση της και το έργο της στον τομέα της ιστορικής έρευνας και της προώθησης αυτής και έχει πλέον έχει τους ακόλουθους στόχους:

  1. Την ανάδειξη της συμβολής της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση μέσα από τεκμηριωμένη έρευνα.
  2. Τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Αρχείου με την ονομασία «Κύπρος και 1821» μέσα από το οποίο θα προωθείται η έρευνα και η μελέτη της συμβολής της Κύπρου στο 1821.
  3. Την ενασχόληση και την έρευνα με την κυπριακή ιστορία γενικότερα.
  4. Την προώθηση της ιστορικής έρευνας μέσα από ποικίλα εργαλεία στον χώρο της εκπαίδευσης.
  5. Τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, συνεδρίων, εκθέσεων σχετικών με την ιστορική έρευνα και την κυπριακή ιστορία.

Τμήμα Ιστορίας και Τέχνης, «Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ»

Το Τμήμα Ιστορίας και Τέχνης της δικηγορικής Εταιρείας «Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ» αναπτύσσει πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα, με στόχο την προώθηση της έρευνας, της μελέτης στους τομείς της ιστορίας, της τέχνης, της λογοτεχνίας, της παράδοσης καθώς επίσης και τη διάσωση και προβολή της ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ομόδους αλλά και της μακραίωνης οινικής κληρονομιάς.

Το έργο του Τμήματος υλοποιείται μέσα από το ερευνητικό του έργο, τη διεξαγωγή ιστορικών και πολιτιστικών συνεδρίων, εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, τη διατήρηση αρχείου και βιβλιοθήκης.

Κατά τη διάρκεια της δραστηριοποίησής του έχει δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, πολιτιστικούς φορείς, καθώς και με εξειδικευμένους επιστήμονες στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέλη Ομάδας

Ιλιάνα Κουλαφέτη

Η Ιλιάνα Κουλαφέτη κατάγεται από το κατεχόμενο Κάρμι Κερύνειας και τη Μεσσηνία Πελοποννήσου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Σύγχρονης Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συμμετείχε σε τοπικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και τόμους για τη Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου, την Τοπική και Προφορική Ιστορία και έχει διεξάγει μελέτες και ντοκιμαντέρ γύρω από τη Μνήμη και το Τραύμα των αιχμαλώτων του ’74, τομείς των ερευνητικών της ενδιαφερόντων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας Κύπρου και από το 2018 εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο «Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ» ως Υπεύθυνη του Τμήματος Ιστορίας και Τέχνης.

Μαρία Χριστοδούλου

Η Μαρία Χριστοδούλου κατάγεται από τη Λυσό της Πάφου και τον κατεχόμενο Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Leeds, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας από το Πανεπιστήμιου Κύπρου και υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester με θέμα διατριβής ‘Politics and Everyday Life in a Divided City: Nicosia, 1955-1974’. Συμμετείχε σε τοπικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και τόμους για τη Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου. Τομείς των ερευνητικών της ενδιαφερόντων αποτελούν η εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, η έννοια της καθημερινότητας και η αλληλεπίδραση των «κοινών θνητών» στον υπό αυξανόμενη βία και πίεση χωροχρόνο, η θεωρία της Ιστορίας, καθώς και η ιστορία των δασών της Κύπρου. Από το 2020 εργάζεται στο Τμήμα Ιστορίας και Τέχνης του δικηγορικού γραφείου «Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ».