Ο πίνακας της Ημέρας | «Ο χορός του Ζαλόγγου, ή Οι Σουλιώτισσες» του Pinet Claude

Ο Πίνακας της Ημέρας από το βιβλίο Η Ελληνική Επανάσταση. Ο Ντελακρουά και οι Γάλλοι ζωγράφοι 1815-1848, Εθνική Πινακοθήκη Σούτζου, Αθήνα, 1997:

Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες για τον Πινέ Κλωντ (Pinet Claude). Υπήρξε μαθητής του Bonnefond και εξέθεσε στο Salon του 1869 τον πίνακά του Ο Οράτιος διαβάζει τις ωδές του στην κατοικία του Μαικήνα.

Γράφει η Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη, στο βιβλίο Η Ελληνική Επανάσταση. Ο Ντελακρουά και οι Γάλλοι ζωγράφοι 1815-1848, Εθνική Πινακοθήκη Σούτζου, Αθήνα, 1997, σελ. 201:

Το θέμα εμπνέεται  από την τραγική ιστορία των γυναικών του Σουλίου, οι οποίες, κατά την τελευταία φάση του αγώνα τους εναντίον του Αλή Πασά (18 Δεκεμβρίου 1803), βλέποντας τους άνδρες τους να χάνονται στην άνιση μάχη με τους Τούρκους, άρπαξαν τα παιδιά τους στην αγκαλιά και ρίχτηκαν από τον γκρεμό του όρους Ζαλόγγου. Η διάταξη των προσώπων με τις μάλλον στερεότυπες κινήσεις και η μελοδραματική στάση της πρωταγωνίστριας – μάνας στο κέντρο προσδίδουν στη σύνθεση ένα θεατρικό χαρακτήρα.

Η ηρωική αντίσταση των Σουλιωτών εναντίον του τυράννου Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος επί 13 χρόνια (1790 – 1803) προσπαθούσε με στρατιωτικές επιχειρήσεις και ραδιουργίες να τους υποτάξει, πέρασε στοn θρύλο. Στη Γαλλία το ολοκαύτωμα των γυναικών του Σουλίου έγινε γνωστό μέσα από τις αφηγήσεις των F. L. Pouqueville και A.F. Villemain. Ο Α. de Lamartine το σχολίασε με τη φράση «Ιδού ένα θαύμα ηρωισμού και δυστυχίας…και η Ευρώπη απλώς το ατενίζει…». Το θέμα απετέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς Γάλλους ζωγράφους, όπως ο Ary Scheffer, η Constance Blanchard Eugène Fromentin.

Πίνακας: «Ο χορός του Ζαλόγγου, ή Οι Σουλιώτισσες», ελαιογραφία σε καμβά, 0,69 x 0,90 μ., Εν.κ.δ.: Claude Pinet, Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη (αριθ. έργ.8997)

Προέλευση: Δωρεά Ι. Γ. Τρικόγλου, 1958.

Βιβλιογραφία: N. Athanassoglou – Kallmyer, 1989, σ. 104, 149.